דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


שימוש בסוללות נטענות 

מאת    [ 28/04/2011 ]

מילים במאמר: 580   [ נצפה 5236 פעמים ]

 

 

שימוש בסוללות נטענות

אלסנדרו וולטה היה זה שבנה את הסוללה החשמלית הראשונה במאה השמונה עשרה, לפי תהליך החמצון חיזור שגילה לואיג'י גלוואני בשנת 1780. הסוללה הראשונה הייתה מורכבת ממספר תאים שהוצבו זה לצד זה, שכל אחד מהם הכיל לוח אבץ ולוח נחושת. הלוחות היו מופרדים בעזרת חומר ספוגי שהכיל אלקטרוליט (חומר שמכיל יונים חשמליים ומשמש כמוליך חשמלי).

תא אלקטרוכימי הוא תא המייצר חשמל בתהליך כימי. בסוללה כזו, האלקטרונים עוברים בין האלקטרודות (לוחות המתכת) בזכות הפרשי פוטנציאל החמצון-חיזור. תהליך חמצון הוא תהליך בו חומר אחד מאבד אלקטרונים השייכים לו וכך גורם לתהליך כימי להתבצע. תהליך החיזור הוא תהליך הפוך לזה של החמצון בו חומר אחד סופח אלקטרונים אשר אינם שייכים לו.

סוללות חד פעמיות כוללות תאים אלקטרוכימיים. בסוללות כאלו, התהליכים הכימיים משנים את החומרים מהם עשויה הסוללה.  ככל שמשתמשים יותר בסוללה, הפרשי פוטנציאל החמצון חיזור יורדים וכאשר הם מתאזנים ואין עוד הפרשי פוטנציאל - הסוללה נגמרת.

תא אלקטרוליטי הוא תא המבצע את התהליך ההפוך לתהליך התא האלקטרוכימי: באמצעות הזרמת זרם חשמלי נוצרים תהליכים כימיים ההופכים את כיוון התהליכים הקודמים. סוללות נטענות מכילות גם תאים אלקטרוכימיים וגם תאים אלקטרוליטים. התא האלקטרוכימי מספק את זרם החשמל, והתא האלקטרוליטי מאפשר את טעינת הסוללה מחדש. חשוב להדגיש כי אסור ומסוכן לנסות ולהטעין סוללות חד פעמיות במטענים המיועדים לשימוש בסוללות נטענות.

השימוש במוצרי חשמל ניידים וגאדג'טים שונים מחייב שימוש רב בסוללות. היום, גאדג'טים רבים מגיעים עם סוללות נטענות אליהן מצורף מטען סוללות. השאלה היא באילו סוללות כדאי להשתמש  כאלו שהן חד פעמיות וזולות יותר לקנייה או כאלו שהן נטענות וחוסכות קנייה תכופה של סוללות?

החיסכון בשימוש בסוללות נטענות

על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, הצריכה ארצית השנתית של סוללות היא מעל ל-60 מיליון. עלות סוללות חד פעמיות היום היא זולה למדי, אולם משך חייהן לשימוש במכשירים שונים מחייב רכישה תכופה של סוללות חדשות. כאשר משקיעים לרכישת סוללה נטענת, משלמים יותר בעת הרכישה, אולם כאשר באים להשוות לא צריך להשוות את מחיר הסוללה החד פעמית לזו הנטענת , אלא את מחיר הסוללה הנטענת לסך כל הסוללות החד פעמיות שתאלצו לרכוש לפני שתאלצו להחליף את הסוללה הנטענת.

היום, יש בנמצא סוללות נטענות שאפשר להטעין עד 1000 פעמים. כאשר מחשבים את כמות הסוללות החד פעמיות שנצטרך לקנות עד שסוללה נטענת אחת תגמר, מגלים כי למרות מחירה הראשוני של הסוללה הנטענת הרי בשימוש לאורך זמן היא חסכונית בהרבה מהשימוש בסוללות חד פעמיות.

צמצום הפגיעה באיכות הסביבה

מרבית הסוללות החד פעמיות שנמצאות בשימוש הן סוללות אלקליין שבהן האלקטרודות עשויות ממנגן ואבץ, והאלקרוליט המשמש בסוללות אלו הוא בסיס חזק הנמצא בלחץ, ולכן מסוכן לפרק סוללות כאלו. מלבד אלמנט הסכנה, החומרים הכימיים המשמשים בסוללות הם רעילים. כאשר כמות הסוללות הנצרכת היא גדולה, כמות האשפה הרעילה המצטברת היא גדולה וסילוקה הופך לבעיה רצינית. סוללות נטענות טובות מאד לאיכות הסביבה ולו בגלל מספרן המועט המגיע לפחי האשפה. כיום ישנן סוללות נטענות המיוצרות מחומרים ידידותיים יחסית לסביבה.

סוללות יש להשליך למקומות איסוף המיועדים לאיסוף סוללות בלבד.

המכשירים שכדאי להשתמש בהם עם סוללות נטענות

ישנם מכשירים רבים שעושים שימוש בסוללות נטענות, ורבים נוספים בהם אפשר להשתמש בסוללות נטענות או רגילות, אך עדיף להשתמש בסוללות נטענות בגלל שכיחות השימוש הגבוהה בהן. סוללות עופרת חומצה למשל הן סוללות בהן האלקטרודות עשויות עופרת והאלקטרוליט הוא חומצה גופרתית מעורבת במים. סוללות אלו נמצאות בשימוש נפוץ בכלי רכב. סוללות נטענות אחרות הן סוללות ליתיום יון או ליתיום פולימר. מדובר בסוללות דקות במיוחד המשמשות בעיקר לטלפונים סלולאריים בהן האלקטרודות עשויות ליתיום וגופרית והאלקטרוליט הוא קובלט.

מלבד טלפונים סלולאריים, ישנם מכשירים וגאדג'טים שונים בהם השימוש הוא רב וכדאי לעבור בהם לסוללות נטענות. לדוגמה: סוללות העכבר והמקלדת האלחוטית, צעצועים, מצלמות, מסרטות וידאו, נגני מוזיקה, פנסים, מכונות תספורת וגילוח, וכמובן שלטים.

 

 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב